not available

This content is not available in your region. 

Rebels

Bekijk de trailer hier!

Een groep Noorse schoolverlaters krijgt een speciale cursus om ze aan werk te helpen; twintigers – opstandig, agressief en onverschillig – die door de maatschappij al zijn opgegeven. Het is aan de coaches van het zogenaamde ‘Rebelproject’ om de jongeren weer zelfvertrouwen te geven: een opgave die zowel mentaal als fysiek enorme kracht vereist.

De deelnemers aan het project zijn stuk voor stuk getroebleerd: hoe zeer ze hun oude gewoontes ook achter zich willen laten, het verleden zit ze altijd op de hielen. Zo heeft Jakob een alcoholprobleem, lukt het Maylen door haar ADHD maar niet om controle over haar leven te krijgen en kan de gepeste Kelly haar onzekerheid niet opzijzetten. Hoofdpersoon Jan Olav – net uit de gevangenis – droomt ervan een beroemde rapper te worden, maar is even vertederend als onvoorspelbaar, ook voor hemzelf. Toch lijkt de aandacht van de coaches en de intieme sfeer van de groep hem, en de anderen, de ruimte te bieden om langzaam maar zeker uit hun schulp te komen.

Commentaar

Rebels richt zich geheel op het klaslokaal waar de groepslessen en individuele gesprekken plaatsvinden: een indrukwekkend portret van het groepje jongeren, dat even hoopvol als schrijnend aanvoelt. Waar sommige van de jongeren opbloeien, lijken anderen getekend voor het leven: hoe kun je immers veranderen als iedereen het slechtste van je verwacht?

Rebels ging tijdens IDFA in première in zowel het Panorama programma en de IDFA DOC U Competition.

Pers

‘Grappig en ontroerend.’ – ★★★, Het Parool

‘Schrijver-regisseur Kari Anne Moe wil een lans breken voor een menselijker, minder op prestaties gefixeerd educatiesysteem […] Moe maakt dat proces mooi zichtbaar, onnadrukkelijk, met een vooral observerende houding […] een tot nadenken stemmende documentaire.’ – ★★★★, de Volkskrant

‘Rebels speelt zich vrijwel geheel af in het klaslokaal waar de deelnemers zich op bewonderenswaardige wijze openen. […] Een fijngevoelige documentaire over rebelse schoolverlaters, naar wie eindelijk eens geluisterd wordt.’ – ★★★1/2, De Filmkrant

6 jaar angst grof taalgebruik