not available

This content is not available in your region. 

Return To Homs

Bekijk hier de trailer:

De Syrische stad Homs was een van de vroegste verzetshaarden tegen president Bashar al-Assad. Aanvankelijk strijden de revolutionairen via vreedzaam protest maar naarmate de het leger harder optreedt en de levendige miljoenenstad langzaamaan in een spookstad verandert, neemt ook het verzet de wapens op. The Return to Homs volgt over een periode van drie jaar het leven van twee jonge mannen: Basset, de 19-jarige charismatische keeper van het nationale voetbalelftal die met zijn revolutionaire liederen de stem van de protestbeweging in zijn wijk Bayada wordt en de 24-jarige media-activist en cameraman Ossama uit de aangrenzende wijk Khaldeeye.

COMMENTAAR

Regisseur Talal Derki onthoudt zich van ieder commentaar, het extreem direct gefilmde oorlogsgeweld spreekt voor zich. Zelden werd de heftigheid, de rauwheid en de banaliteit van de oorlog in Syrië zo treffend in beeld gebracht. Een zeldzaam intiem portret van de Syrische burgeroorlog en een niet mis te verstane oproep aan de internationale gemeenschap om eindelijk de ogen te openen voor dit aanslepende conflict.

'The Return to Homs' ging in wereldpremière op IDFA en won daarna onder meer de Grand Jury Prize op het Sundance Film Festival.

PERSQUOTES

"De last van het martelaarschap, de vermoeidheid in de strijd, het sterven van een stad – zelden werd het zo grillig en intiem verbeeld als in 'Return to Homs'." - De Volkskrant

PRIJZEN & FESTIVALSELECTIES

World Cinema Grand Jury Prize, Sundance, 2014; Grand Prix du Festival, FIFDH, 2014; Charles E. Guggenheim Emerging Artist Award, Full Frame Documentary Film Festival, 2014