not available

This content is not available in your region. 

Stop Filming Us

Bekijk de trailer hier:

De stereotiepe beelden van oorlog, geweld, ziekte en armoede die we van Goma (DRC) te zien krijgen, bevestigen het Westerse discours over deze regio. Maar kloppen deze beelden wel met de realiteit zoals de inwoners van de regio ze ervaren? In Stop Filming Us toont filmmaker Joris Postema de moeilijkheden die fotograaf Mugabo Baritegera, filmmaakster Bernadette Vivuya en journaliste Ley Uwera tegenkomen bij het vastleggen van hun eigen beleving van het leven in Goma.  Een beleving die niet overeenkomt met het ons door ngo’s opgedrongen beeld van een niet-functionerende overheid en een hulpeloze bevolking.

Maar is een Westerse filmmaker wel in staat is iets van de realiteit van deze jonge mensen weer te geven? Maken de Westerse vooroordelen niet integraal deel uit van de beeldvorming van zo’n filmmaker? De personages en crew confronteren de regisseur met zijn eigen vooroordelen en de film probeert de kijker zo meer inzicht te geven in de machtsongelijkheid die onder het mechanisme van Westerse beeldvorming ligt. Of de documentaire daar in slaagt, is aan de kijker om te oordelen.

Winnaar van de beste Nederlandse film op Movies that Matter 2020

Pers

“Een film die iedereen zou moeten zien.” - Het Parool

“Het is een film die ertoe doet. Die prikkelt.” - NRC

“Stop Filming Us is documentaire die uitpakt als een onbevangen verkenning. Een levendig onderzoeksverslag dat op opgewekte wijze voortdurend zaken ter discussie stelt.” - Cultuurpers

https://www.daltondistribution.be/icons/kijkwijzer_tag_angst.png