The Wolfpack

Jarenlang worden zes broers, hun zus en hun moeder gegijzeld door hun tirannieke vader in een klein appartement in het hartje van New York. Hun enige contact met de buitenwereld is de televisie en een dvd-collectie. Om de tijd te doden kijken de broers films, veel films. De opgroeiende broers leren de wereld kennen door middel van de verhalen en de werkelijkheid van de films die ze zien. Ze schrijven scènes uit en spelen hun favoriete scènes na. Ze komen tot wonderbaarlijke ensceneringen uit Reservoir Dogs, The Nightmare Before Christmas en The Dark Knight in zelfgemaakte kostuums en decors. Wanneer hun vader op een dag de deur vergeet af sluiten, sluipt één van hen ongezien naar buiten. Voor de broers het begin van een nieuw tijdperk in hun leven. Regisseur Crystal Moselle leert de jongens kennen op straat wanneer ze als The Wolfpack gemaskerd en verkleed New York verkennen: zes schuchtere jongens met lang zwart haar, zonnebrillen en identieke kleding. Langzaam maar zeker leert ze de jongens beter kennen en ontrafelt ze het geheim achter hun vreemde opvoeding.

COMMENTAAR

Het fascinerende verhaal van de zes broers die hun barre levensomstandigheden overleven door een levendige fantasie sloeg in als een bom. Het verhaal leek te gek om waar te zijn. Stranger than fiction. De Sundance jury bekroonde de film met de prijs voor Beste Documentaire en inmiddels werd de film voor talloze documentaire festivals geselecteerd. In Nederland was The Wolfpackdé documentairehit van het najaar, benieuwd of het in België én in Cinema ZED ook zo’n vaart zal gaan.

PERSQUOTES

"Wat The Wolfpack zo aangrijpend maakt, is dat de broers zich met zoveel energie en vastberadenheid aan hun ingesnoerde bestaan ontworstelen." - De Volkskrant