back button

10-daagse van de geestelijke gezondheid

Vandaag start de 10-daagse van de geestelijke gezondheid. Doel van die 10 dagen: ‘goed in je vel zitten’ en ‘psychische kwetsbaarheid’ bespreekbaar maken. Want te vaak spreken we pas over mentale gezondheid als het niet goed gaat. Daarom zet Dalton.be vijf films centraal waarin de personages door moeilijkere periodes gaan of waarvan een familielid dat psychisch kwetsbaar is.

Tussen ons

Hoe kan je omgaan met een moeder die zwaar verslaafd is aan medicatie en nog slechts een schim van zichzelf lijkt te zijn? Is er voldoende liefde voor je zoon om hem onvoorwaardelijk te blijven steunen als hij zich steeds meer in drank en drugs verliest? Hoe bang is een klein meisje voor haar dronken vader? Deze documentaire toont drie ouder-kind verhalen die verbonden zijn door eenzelfde strijd om hun geliefde zoon, dochter, moeder of vader te blijven steunen. Maar hoe onvoorwaardelijk is de liefde wanneer een verslaving lonkt?
 
Bekijk de film hier
 

My Skinny Sister

Stella aanbidt haar oudere zus Katja, die de ster van het gezin lijkt. Katja is knap, slank, vol zelfvertrouwen en bovenal een getalenteerd kunstschaatsster. Stella is best wel jaloers. Maar dan krijgt Stella in de gaten dat er iets mis is met Katja: Katja eet veel te weinig, terwijl ze wel uren traint op de schaatsbaan. My Skinny Sister is losjes gebaseerd op de jeugdjaren van debuterend regisseur Sanna Lenken, die zelf worstelde met een eetstoornis. Ondanks het zwaardere thema is het toch vooral een warme, en met momenten zelfs grappige film, over het feit dat iedereen zijn onzekerheden heeft.
 
Bekijk de film hier
 

Touching Infinity

8 oktober is de internationale dag van de palliatieve zorg. Rebecca, Fernand en Delphine weten dat hun einde nabij is. Het sterven is een deel van hun dagelijks leven geworden. Touching Infinity volgt hen in de laatste weken van hun leven. Voorbij de angst en het verdriet, nemen zij ons mee op een tocht, gedragen door liefde, dankbaarheid en diepe verbondenheid. Van de maakster van Feel My Love komt deze uitzonderlijke, warme film over de troostende schoonheid en kracht van afscheid nemen.
 
Bekijk de film hier
 

Drôle d'oiseau

Wanneer Zoë een opstel over het weekend moet schrijven, vertelt ze over haar bipolaire vader Pierre, ook al gebruikt Zoë zelf dit woord niet. Na school pikt haar vader haar op en gaan ze verder op avontuur, terwijl Zoë probeert een evenwicht te vinden tussen Pierre’s dagelijkse strijd en haar eigen levendige fantasie.
 
Bekijk de film hier

De regels van Matthijs

Regisseur Marc Schmidt won het Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire voor dit portret van zijn jeugdvriend Matthijs, die als autist wanhopig orde probeert te scheppen in de chaos om hem heen. Schmidt volgt Matthijs dicht op de huid, veelal bij hem in huis. Daar vormt een ogenschijnlijke bende vol aantekeningen, potjes en loshangende draden juist een veilige plek voor de bewoner.
 
Bekijk de film hier

Comments

There are no comments yet.

Log in or register to post comments