back button

11 november: wapenstilstand

Meer dan 100 jaar geleden werd op 11 november de wapenstilstand van de eerste wereldoorlog ondertekend. Een vreugdevol moment gevolgd door de feestelijke roaring twenties. Het kon helaas niet voorkomen dat er 22 jaar later een nieuwe oorlog uitbrak in Europa. Daarom herdenken we vandaag de slachtoffers van deze maar ook andere oorlogen over heel de wereld heen. Om je te verdiepen in deze materie stelt Dalton.be je vier films voor:

De brand van Leuven

Eind augustus 1914 werd Leuven het slachtoffer van blinde oorlogsrazernij. Zowat het hele centrum van de stad werd systematisch vernield door de Duitse bezetter. Meer dan 1000 gebouwen gingen in vlammen op, onder meer de eeuwenoude universiteitsbibliotheek en talloze waardevolle publicaties die er zich in bevonden, en er vielen ruim 200 onschuldige burgerslachtoffers. In De Brand van Leuven vertelt oorlogsjournalist Rudi Vranckx wat er precies gebeurde, hoe het zover is kunnen komen en wat de motieven waren voor deze vreselijke misdaad, die ook internationaal de gemoederen flink beroerde.
 
Bekijk de film hier

Tank

 
Op 15 september 1916 vindt de eerste tankaanval plaats. Voor zowel de loopgravenverdedigers als voor de tankbemanning is de inzet van dit nieuwe wapen een helse ervaring die getoond wordt aan de hand van twee personages: Otto bevindt zich in een loopgraaf en Johnny in de tank. Beide moeten vechten om te overleven zodat er een einde komt aan al hun sentimentele bekommernissen.
 
Bekijk de film hier.

De slag om Leuven

Op 10 mei 1940 viel Duitsland België binnen. Een week later, op 17 mei 1940 nam het Duitse leger, na dagenlange hevige gevechten, Leuven in. Het was het begin van een periode van ruim 4 jaar bezetting van de stad. Jaren waarin voor- en tegenstanders van de bezetters elkaar naar het leven stonden en waarin de schaarste en honger het leven jaar na jaar zwaarder maakte. In de lente van 1944, wanneer de geallieerden het offensief inzetten, lijkt de verlossing nabij. Maar de prijs die de burgerbevolking betaalt, is bijzonder zwaar…
 
Bekijk de film hier.

Another Day of Life

Another Day of Life volgt de Poolse journalist Ryszard Kapuscinski tijdens zijn drie maand durende reis doorheen Angola in 1975. Het land is verscheurd door oorlog en na de Anjerrevolutie woedt een hevige onafhankelijkheidsstrijd los. De film annex documentaire combineert achiefbeelden met animatie.
 
Bekijk de film hier
 

Comments

There are no comments yet.

Log in or register to post comments