back button

5 Docville Documentaires

De 16de editie van DOCVILLE kan ondanks de coronacrisis toch plaatsvinden! Om je helemaal klaar te stomen voor deze september-editie, zetten we voor jullie 5 documentaires in de kijker die absolute festivalfavorieten waren de voorbije jaren en nu beschikbaar zijn op Dalton.be.

Down to Earth

Regisseurs Rolf Winters en Renata Heinen verlaten hun kosmopolitische leven en reizen de wereld rond met hun drie jonge kinderen op zoek naar een nieuwe kijk op het leven. Tijdens hun vijfjarige reis leven ze samen met enkele van de oudste inheemse gemeenschappen op de planeet. Zonder crew of schema, slechts één rugzak en één camera per stuk. En de nieuwsgierigheid om te luisteren. Deze persoonlijke documentaire werd geselecteerd als een van de festivalfavorieten op Docville 2017.

Bekijk Down to Earth hier.

Sakawa

De Belgisch-Ghanese regisseur Ben Asamoah benadert in ‘Sakawa’ het fenomeen van de sakawa, internetfraude, vanuit het perspectief van zijn landgenoten. Hij toont wie de spam mails stuurt, waarom en dat het inderdaad werkt. Sakawa is een confronterende, onpartijdige blik achter de schermen van de internetoplichting die heel wat vragen oproept, zonder ze expliciet te stellen. Op de Docville-editie van 2019 won Sakawa de juryprijs voor Beste Nationale Documentaire.

Bekijk Sakawa hier.

Behind the Redwood Curtain

Het Amerikaanse Redwood Forest bestaat uit enorme sequoia’s en geeft onderdak aan verschillende gemeenschappen; een sluier van torenhoge bomen sluit het bos en zijn bewoners van de buitenwereld af. Het landschap wordt gevormd door kleine dorpjes, grote bomen en letterlijk en figuurlijk een dikke mist. Een mijmerende blik op een unieke biotoop die dreigt verwoest te worden door de oprukkende buitenwereld. Regisseur Liesbeth De Ceulaer won met deze film de juryprijs voor Beste Belgische Documentaire op Docville 2013. Jaren later keerde ze samen met Sofie Benoot en Isabelle Tollenaere terug naar de Verenigde Staten, naar California City. Die nieuwe film, Victoria, gaat op 26/9 in première op Docville.

Bekijk Behind the Redwood Curtain hier.

Doof Kind

Toen Tobias een jaar oud was, viel plots de diagnose van doofheid. Inmiddels is Tobias jongvolwassen, en heeft hij zich allerminst laten kisten door zijn beperking. Tijd voor vader Alex om enkele vooroordelen over “doof zijn” – inclusief die van hemzelf - de wereld uit te helpen. Dankzij Tobias’ aanstekelijke enthousiasme wordt Doof Kind een echte feelgood-docu over het accepteren van jezelf en het omzetten van een beperking in iets positief. Op Docville 2018 won de documentaire de publieksprijs.

Bekijk Doof Kind hier.

Heartbound

In een klein dorpje in het noorden van Denemarken zijn opvallend veel mannen getrouwd met Thaise vrouwen. Sommai, een lokale koppelaarster brengt ze al decennialang over van haar vroegere thuisdorp. Regisseur Janus Metz en antropologe Sine Plambech volgen vier van deze Thais-Deense koppels. De film belicht niet alleen de drijfveer van Thaise vrouwen om te verhuizen maar stelt ook open vragen over liefde in een gearrangeerd huwelijk: kan je van iemand leren houden als je het zelf hard genoeg wil? Hoe trotseer je als koppel een taalbarrière? En gaat heimwee ooit weg? Deze empathische film over liefde, dromen en migratie werd op Docville 2019 bekroond met de Juryprijs voor Beste Internationale Documentaire.

Bekijk Heartbound hier.

Comments

There are no comments yet.

Log in or register to post comments