back button

60 jaar Congolese onafhankelijkheid: 6 inspirerende documentaires

Vandaag is het exact 60 jaar geleden dat Congo de onafhankelijkheid uitriep. Maar de gevolgen van de kolonisatieperiode zijn tot op vandaag heel voelbaar. De voorbije jaren hebben vele documentairemakers zich verdiept in dit thema. Daarom stellen we jullie zes inspirerende documentaires voor die zich verdiepen in de gevolgen van de kolonisatie en de kijker uitdagen zijn eigen vooroordelen onder ogen te komen.

Palimpsest

Deze film werd gedraaid naar aanleiding van de heropening van het Afrikamuseum in Tervuren. De regisseur kreeg toegang tot de vergaderingen van adviseurs en is zo getuige van felle discussies over de nieuwe invulling van het museum. Wiens verhaal wordt er verteld en wie kijkt naar wie?

Bekijk Palimpsest hier

Elephant’s Dream

De verhalen van de werknemers van drie overheidsinstellingen in DR Congo komen samen in een poëtische en empathische kijk op een staat in verval en verandering. Tegelijkertijd houdt de film het Westen een spiegel voor.

Bekijk Elephant's Dream hier

Empire of Dust

‘Empire of Dust’ toont een nieuwe vorm van economische kolonisatie waarbij de Chinese Railway Engineering Company een 300 km lange verbindingsweg tussen Kolwezi en Lubumbashi aanlegt. Tijdens het bouwproces komen er grote cultuurverschillen naar boven die de samenwerking tussen de Chinezen en Congolezen bemoeilijken.

Bekijk Empire of Dust hier

We Come as Friends

Zuid-Soedan is een nog onontgonnen planeet voor kapitalistische ontdekkingsreizigers: een ongerept gebied vol grondstoffen en oneindige vruchtbare grond, met ‘onwetende’ locals als enige belemmering. Oscargenomineerde filmmaker Hubert Sauper ging op onderzoek in de regio met een piepklein vliegtuigje en registreert onthutsende verhalen, die je soms van je stoel doen vallen.

Bekijk We Come as Friends hier

Un pays plus beau qu'avant

‘Un pays plus beau qu’avant’ gaat over een Congolese zakenman in Brussel. De omzwervingen van Jean-Simon schetsen de contouren van een microkosmos in de schaduweconomie binnen de Congolese gemeenschap. De dagelijkse financiële urgentie van deze kleinhandelaar is doordrongen van de politieke situatie in Congo en de Belgische koloniale geschiedenis. De film bevindt zich tussen deze imperatieven, in een constante onderhandeling tussen hier en elders, verleden en heden.

Bekijk Un pays plus beau qu'avant hier

Stop Filming Us

In Goma verzet een groeiende groep jonge mensen zich tegen de stereotiepe berichtgeving van ziekte, oorlog en armoede. De documentaire toont de moeilijkheden waarmee de jongeren te maken krijgen wanneer ze hun eigen beleving van het leven in Congo willen laten zien. Doorheen het filmproces confronteren ze zo de Westerse filmmaker en daarmee ook de kijker met hun eigen vooroordelen.

Bekijk Stop Filming Us hier

Comments

There are no comments yet.

Log in or register to post comments