back button

Back to the Climate

10 oktober 2021. Het is de vooravond van een belangrijke Europese top en de grote klimaattop in Glasgow. Daarom wil de klimaat coalition een duidelijk signaal zenden met een grote klimaatmars in Brussel. Ze willen dat de overheid hun woorden omzet naar daden en vragen om ambitieuze, solidaire en coherente maatregelen. Om jou ook warm te maken voor de klimaatzaak zetten we vijf documentaires in de kijker.

In All Kinds of Weather

Een groep jonge klimaatactivisten zeilen van West-Europa naar Zuid-Amerika met als doel de grootste klimaatconferentie ter wereld bij te wonen. Tijdens hun woelige reis over land en zee maakten Anuna, Adelaïde en Jozefien een podcast over het klimaat. In korte afleveringen praten ze met hun medereizigers, wetenschappers en inheemse leiders over de verschillende kanten  van de klimaatcrisis.

Bekijk de film hier.

The Last Male on Earth

In 2018 overleed de laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn, Sudan. In de jaren voor zijn dood was hij allesbehalve alleen. Hij werd dag en nacht bewaakt door gewapende rangers en liefdevol gevoerd en geaaid door zijn vaste verzorgers. Journalisten en toeristen van over de hele wereld kwamen langs om nog een glimp van hem op te vangen. En nog altijd zijn wetenschappers vastbesloten om zijn soort te laten voortbestaan met het sperma dat nog voor minstens 3000 jaar ligt opgeslagen in Europese stikstoftanks. Wat is de aantrekkingskracht van het dreigende uitsterven van zijn soort? En wat zegt dit over onze eigen soort?

Bekijk de film hier.

Behind the Redwood Curtain

Het Amerikaanse Redwood Forest bestaat uit enorme sequoia’s en geeft onderdak aan verschillende gemeenschappen. Het landschap wordt gevormd door kleine dorpjes, grote bomen en letterlijk en figuurlijk een dikke mist. 'Behind the Redwood Curtain' geeft ons een mijmerende blik op een unieke biotoop die dreigt verwoest te worden door de oprukkende buitenwereld.

Regisseur Liesbeth De Ceulaer won met deze film de juryprijs voor Beste Belgische Documentaire op Docville 2013. Haar nieuwste film ‘Holgut’ kwam deze week uit in de zalen en zal eind oktober te zien zijn op Dalton+. Ook in die film speelt het klimaat een belangrijke rol.

Bekijk de film hier.

Down to Earth

Een koppel en hun drie jonge kinderen verlaten hun kosmopolitische leven en reizen de wereld rond op zoek naar een nieuwe kijk op het leven. Tijdens hun vijfjarige reis leven ze samen met enkele van de oudste inheemse gemeenschappen op de planeet. Ze leggen hun ontmoetingen met de oudere stamleden vast die nog nooit eerder zijn gefilmd of geïnterviewd. Zonder crew of schema, slechts één rugzak en één camera per stuk. En de nieuwsgierigheid om te luisteren.

Bekijk de film hier.

Blackfish

Blackfish' vertelt het verhaal van Tilikum, een show-orka die meerdere mensen heeft gedood terwijl hij in gevangenschap leefde. Regisseur Gabriela Cowperthwaite trok op onderzoek uit, verzamelde archiefbeelden en ging in gesprek met ooggetuigen. ‘Blackfish’ is een betoverende psychologische thriller met een orka in de hoofdrol.

Bekijk de film hier.

Comments

There are no comments yet.

Log in or register to post comments