back button

Duty of Care: pleiten voor de planeet

Vandaag komt de spraakmakende documentaire Duty of Care uit in de cinemazalen. Daarin volgt Nic Balthazar de inspirerende advocaat Roger Cox. Hij baande de weg voor een nieuw soort klimaatactivisme: via het principe van ‘Duty of Care’ of ‘zorgplicht’ kon hij in de rechtbank overheden en bedrijven wijzen op hun verantwoordelijkheden. Zij zijn namelijk verplicht burgers te beschermen en zo mogen zij het klimaat niet in gevaar brengen. Ook in twee andere documentaires wordt er een Davis versus Goliath strijd geleverd in de rechtbank om de wereld een betere plaats te maken. Ontdek ze hier:

Ademloos

Filmmaker Daniël Lambo groeide op tussen het asbest van Eternit in Kapelle-op-den-Bos. Het gerespecteerde bedrijf zorgde voor werkgelegenheid en welvaart in de streek, ook Daniëls vader was arbeider en vakbondsman in de fabriek. Hoewel asbest sinds ’98 verboden is in België, behoort de kwalijke stof lang niet tot het verleden. Zijn onderzoek brengt Daniël naar in een dorp in Centraal-India, waar een dochterbedrijf van Eternit tot 2002 op grote schaal asbest produceerde. Familieleden van slachtoffers in België zijn verbolgen over deze praktijken en staan de slachtoffers in India bij in hun strijd voor rechtvaardigheid en voor een propere leefomgeving. De film laat zien hoe moedige enkelingen de strijd aangaan met een wereldindustrie die duizenden doden op zijn geweten heeft, maar daar geen rekenschap voor wil afleggen.

Bekijk de film hier.
 
Arica

In 1984 verscheepte het Zweedse mijnbedrijf Boliden giftig afval naar Chili, dat daar netjes verwerkt zou worden. In werkelijkheid werd een deel van het afval gedumpt aan de rand van de woestijnstad Arica. Met dramatische gevolgen: verschillende bewoners krijgen kanker en steeds meer kinderen worden geboren met afwijkingen. Regisseur Lars Edman werd geboren in Chili maar groeide op in het Zweedse dorpje Skellefteå, waar het mijnbedrijf ooit startte. In zijn film 'Toxic Playground' uit 2009 klaagt hij voor het eerst de toestand in Arica aan. De film veroorzaakt veel ophef in Zweden en wordt de aanleiding voor een rechtszaak tegen Boliden. Het hele dorp volgt in spanning de verklaringen van de specialisten, getuigen en medewerkers van Boliden. Maar is het dorp wel opgewassen tegen de sluwe advocaten van de Zweedse gigant?

Bekijk de film hier.

 

Comments

There are no comments yet.

Log in or register to post comments