back button

Gevaarlijke waarheden

Even leek het erop dat Bryan Fogels nieuwe film The Dissident niet zou verschijnen. De film vond amper een distributeur en Netflix weigerde hem aan te kopen uit angst voor een mogelijke reactie van Saudi-Arabië. Het is echter niet de eerste documentaire die in riskante omstandigheden informatie aan het licht brengt. Daarom zetten we naar aanleiding van The Dissident nog vijf documentaires in de kijker waarin gezocht wordt naar waarheid en rechtvaardigheid. Deze mensen riskeerden soms alles om hun verhaal naar buiten te brengen en verdienen het om gehoord te worden.

Ademloos

 
Filmmaker Daniël Lambo groeide op tussen het asbest van Eternit in Kapelle-op-den-Bos. Het gerespecteerde bedrijf zorgde voor werkgelegenheid en welvaart in de streek, ook Daniëls vader was arbeider en vakbondsman in de fabriek. Wanneer de eerste slachtoffers vallen, zijn er maar weinigen die het opnemen tegen het bedrijf. Hij wil weten waarom en trekt op onderzoek.
 
‘Ademloos’ vertelt een David versus Goliath verhaal dat vertrekt vanuit onze Vlaamse achtertuin maar tentakels heeft tot in het verre India. De film laat zien hoe moedige enkelingen de strijd aangaan met de asbestdindustrie die duizenden doden op zijn geweten heeft, maar daar geen rekenschap voor wil afleggen.
 
Bekijk de film hier.

Citizenfour

 
Citizenfour is het langverwachte derde deel van Laura Poitras’ trilogie over het Amerika van na 11 september 2001. Poitras was al een paar jaar met de film bezig toen ze in januari 2013 gecodeerde e-mails ontving van een anonieme bron, die later bekend werd als Edward Snowden.
 
 Citizenfour is niet alleen een gedetailleerd ooggetuigenverslag van de gesprekken en sfeer op de hotelkamer van Snowden, maar laat ook de verstrekkende gevolgen van de onthullingen en de reacties van de buitenwereld zien. De film is bovenal een beklemmende documentaire thriller over een van de meest spraakmakende schandalen van het afgelopen decennium: een schandaal waarvan de volle omvang tot op heden nog altijd niet duidelijk is.
 
Bekijk de film hier.

Cold Case Hammarskjöld

 
In de nacht van 17 september 1961 stort het vliegtuig van VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld onder verdachte omstandigheden neer in de Congolese provincie Katanga. Hammarskjöld was een voorvechter geweest van de onafhankelijkheid van Congo en had zich daardoor weinig populair gemaakt bij de Westerse grootmachten op het Afrikaanse continent. De mysterieuze crash werd nooit helemaal uitgeklaard. Meer dan 50 jaar later trekt de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger ('The Ambassador') op onderzoek uit om voor eens en altijd de waarheid te achterhalen. Samen met de Zweedse privé detective Göran Bjorkdahl trekt hij de Afrikaanse brousse in op zoek naar antwoorden. Het duo belandt in een web van bedrog, verraad en nog meer vragen. Een valse start, een dood spoor en enkele hallucinante interviews later is het tweetal iets veel groters op het spoor dan de moord op een VN-secretaris.
 
Bekijk de film hier.

On Air

Bob Rugurika is de directeur van Radio Publique Africaine (RPA), het populairste onafhankelijke radiostation in Burundi. Als onderzoeksjournalist is hij ook een voorloper van de strijd voor vrijheid van meningsuiting in zijn land, bereid om zijn leven te riskeren om de waarheid bloot te leggen. Met de RPA daagt hij het regime voortdurend uit en wordt hij zo vijand nummer één. Zal Bob erin slagen de persvrijheid te behouden terwijl de mond gesnoerd wordt van onafhankelijke media en zijn familie en leven worden bedreigd?
 
Bekijk de film hier.

Fed Up

Alles wat de voedingsindustrie al dertig jaar niet wil dat we te zien krijgen is de Amerikaanse documentaire 'Fed Up'. Fastfood-ketens en de makers van verwerkt voedsel voegen al jaren extra suiker toe om hun eten beter verteerbaar te maken. En die toename is niet alleen een probleem voor lage-inkomstengroepen, die vaak worden geassocieerd met voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen, maar voor de gehele samenleving.
 
Bekijk de film hier.

Comments

There are no comments yet.

Log in or register to post comments