back button

Kopzorgen: 7 films voor de Ouderenweek

Iedereen zal op een dag geconfronteerd worden met ouder worden. Bij de ene wat vroeger dan de andere en doorgaans in combinatie met vele veranderingen. Helaas staat de samenleving niet genoeg stil bij de mentale gevolgen van deze veranderingen. Daarom zet de Vlaamse Ouderenraad zijn Ouderenweek dit jaar in het teken van Kopzorgen, waarmee ze de psychologische zorg voor ouderen onder de aandacht willen brengen. Meer info vind je hier: https://kopzorgen.be/. Dalton zet zeven dagen lang zeven films in de kijker waarin ouderen een centrale rol spelen. Dit over alle genres heen: documentaire, kortfilm, animatie en kinderfilm.

Feel My Love

Feel My Love is een ontroerend portret van mensen die leven met dementie. Doorheen de vier seizoenen volgen we de bewoners van Huis Perrekes in hun dagelijkse leven, gedragen door elkaar en hun omgeving. De documentaire gaat over liefde en loslaten. Het is een film die kijkt naar wat er nog is, niet naar wat verloren ging. Op een lichte toon wordt het alledaagse leven van mensen met dementie in beeld gebracht, met muziek als rode draad.

Bekijk Feel My Love hier.

Memee

Een bejaardentehuis op een heuvel. Bestelwagentjes rijden af en aan. Het tehuis gonst van de bedrijvigheid. In één van de kamers woont Memee. Ze kijkt naar buiten, naar de overkant. Daar staat een klein huisje, met een rokende schoorsteen. In dat huis leeft een saxofonist. Hij speelt, rookt en doet Memees hart sneller kloppen. Deze kortfilm won de Publieksprijs op het Kortfilmfestival Leuven.

Bekijk Memee hier.

In the Palace

Wanneer bejaarde danseres Elvira haar overleden echtgenoot Jean een laatste keer wenst terug te zien, is het de duivel die haar komt ophalen. Elvira’s laatste dans wordt een spektakel van jewelste.

Bekijk In the Palace hier.

Twilight of a Life

'Twilight of a Life'-regisseur Sylvain Biegeleisen keerde terug naar België om afscheid te nemen van zijn 94-jarige moeder. Zijn moeder besloot echter dat haar tijd om te vertrekken nog niet gekomen was. Samen beleefden ze weken van onduidelijkheid en mysterie, met ongelooflijke gesprekken, grappige situaties en poëtische momenten. Deze film vol vreugde, hoop en tederheid won de Prijs voor Beste Belgische Documentaire op Docville 2015. 

Bekijk Twilight of a Life hier.

René en Viviane

René en Viviane staan met hun oude Ford Scorpio geparkeerd voor de supermarkt. De spanning is te snijden. Dit zou wel eens de dag kunnen zijn waarop ze voor het eerst in hun leven buiten de lijntjes zullen kleuren...

René en Viviane Still

Bekijk René en Viviane hier.

Oma

Een ontroerende woordeloze film over een jong meisje dat de schrik voor haar terminaal zieke oma probeert te overwinnen. “Oma' slaagt erin om een moeilijk concept dat diep en emotioneel geworteld is in het menselijk bestaan op een herkenbare manier naar voor te brengen.” - Kortfilm.be

Oma Still

Bekijk Oma hier

Third Act

Het leven is een schouwtoneel, maar wat als het doek bijna valt? Leo is 80 en reist de wereld rond met het internationaal dans- en theatercollectief Peeping Tom. Actief zijn, creatief zijn en in het gezelschap verkeren van jonge, energieke mensen houdt hem jong. In het stuk ‘Vader’ speelt hij een man die door zijn zoon wordt achtergelaten in een bejaardentehuis. Lokale senioren spelen de andere bewoners van het rusthuis. Ook voor hen is creatief zijn een belangrijk onderdeel van hun leven. In ‘Third Act’ worden de verhalen uit de voorstellingen verweven met de persoonlijke verhalen van de acteurs en de lokale extra’s.

Bekijk Third Act hier.

Comments

There are no comments yet.

Log in or register to post comments