back button

Mother Earth

De openingsfilm van documentairefestival  DOCVILLE is dit jaar The Velvet Queen, een prachtige documentaire waarin we de veelzijdigheid en schoonheid van de natuur kunnen bewonderen. Vincent Munier, een van 's werelds meest gerenommeerde natuurfotografen, neemt avonturier en romanschrijver Sylvain Tesson mee op zijn laatste missie. Gedurende enkele weken zullen ze onontgonnen en ontoegankelijke valleien verkennen op zoek naar unieke dieren. Ook wij nemen jullie deze week mee naar verschillende landen om de natuur te gaan bewonderen. Dit doen we aan de hand van deze 5 films.

Brussels Wild

Wanneer de Brusselse filmmaker Bernard Crutzen op een avond met de fiets naar huis rijdt, komt hij oog in oog te staan met een vos. Die kijkt hem aan met een brutale blik en lijkt te zeggen : "Wat doe jij hier?" Bernard Crutzen wil de vraag terugkaatsen: "Is de stad wel iets voor jou?" Dezelfde vraag gaat ook op voor de slechtvalken, de padden in de fonteinen, de ringslangen en de kevers in de hoofdstad. De film onderzoekt dit samenleven tussen mens en (wild) dier en stelt de vraag op welke afstand we van elkaar willen of moeten leven? Met de vertelstem van DAAN.

Bekijk Brussels Wild hier

Genesis 2.0

Op de onherbergzame vlakte van de Noord-Siberische Eilanden zoekt een handvol mannen naar het witte goud: de slagtanden van de wollige mammoet. Heel af en toe is het jackpot: dan vinden de jagers niet alleen de slagtanden, maar een volledig karkas, met vacht, weefsel en vloeibaar bloed. Dat laatste is goud waard voor Zuid-Koreaanse en Russische high-tech wetenschappers. Hun droom leest als de plot van een sciencefiction verhaal (of een blockbuster van 25 jaar geleden): ze willen het DNA van de mammoet reconstrueren om de soort terug tot leven te wekken. Een oefening als het ware. Voor Genesis 2.0.

Bekijk Genesis 2.0 hier

The Last Male on Earth

Eén jaar geleden overleed in Kenia de laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn, genaamd Sudan. In de jaren voor zijn dood was hij allesbehalve alleen. Hij werd dag en nacht bewaakt en liefdevol gevoerd en geaaid door zijn vaste verzorgers. Journalisten en toeristen van over de hele wereld kwamen langs om nog een glimp van hem op te vangen. En nog altijd zijn wetenschappers vastbesloten om zijn soort te laten voortbestaan met het sperma dat nog voor minstens 3000 jaar ligt opgeslagen in Europese stikstoftanks. Wat is de aantrekkingskracht van het dreigende uitsterven van zijn soort? En wat zegt dit over onze eigen soort?

Bekijk The Last Male on Earth hier

Celestial Camel

Bair woont met zijn familie op de steppe met een kudde schapen en kamelen. Wanneer zijn lievelingskamelenjong verkocht wordt en de kamelenmoeder op een stormachtige avond ontsnapt om zijn kalf achterna te gaan, begint er een spannend avontuur voor Bair. Hij gaat haar achterna en trekt de woestijn in op een veel te grote, wrakkige brommer. Celestial Camel voert je mee door de barre, maar duizelingwekkend mooie natuur van het Zuid-Russische woestijnland: eindeloze vlaktes, ruwe bergflanken, borrelende zoutmeren, verraderlijke moerassen… Het resultaat is ronduit adembenemend!

Bekijk Celestial Camel hier

Aïlo het dappere rendier

In de ongerepte natuur in Lapland wordt Aïlo geboren, een klein, kwetsbaar rendiertje. Aïlo moet in zijn eerste levensjaar veel leren om klaar te zijn voor wanneer de kudde aan de lange trektocht begint. Mama rendier houdt een oogje in het zeil wanneer Aïlo erop uittrekt om andere dieren te ontmoeten: een eland, hermelijnen en eekhoorns. Want er zijn ook gevaarlijke roofdieren op pad, zoals een beer, wolven, adelaars, vossen, een lynx en de onverschrokken veelvraat.

Bekijk Aïlo het dappere rendier hier

Comments

There are no comments yet.

Log in or register to post comments