back button

Op de vlucht

Op Dalton+ verscheen recent de nieuwe documentaire Sabaya, waarin Mahmud en Ziyad in het holst van de nacht proberen Jezidi-meisjes te bevrijden uit het meest gevaarlijke gevangenenkamp in het Midden-Oosten: Al-Hol in Syrië. Daar worden de meisjes nog steeds vastgehouden door IS als 'sabaya' – seksslaven. De release van Sabaya vormt de aanleiding voor een focus op films over de conflicten in het Midden-Oosten en slachtoffers over heel de wereld. Drie documentaires en twee kortfilms vertellen een verhaal van vluchtelingen, overleven en hoop op een betere toekomst.

Baghdad Messi

Irak, 2009. De kleine Hamoudi heeft maar één been, maar is volledig verslaafd aan voetbal. Hij en zijn vrienden kijken net als de rest van de wereld uit naar de Champions League finale tussen FC Barcelona en Manchester United en de langverwachte clash tussen Messi en Ronaldo. Maar dan begeeft de televisie het. Hamoudi moet met zijn vader het gevaarlijke Baghdad in om het apparaat te laten repareren.
 
Bekijk Baghdad Messi hier.

Those Who Feel the Fire Burning

Een groep vluchtelingen probeert per boot illegaal Europa binnen te komen wanneer er plotseling een storm uitbreekt. De hel breekt los als een oude man overboord slaat. Zijn bewustzijn glijdt naar een andere, donkere en hallucinerende dimensie. De geest van de oude man observeert mensen op straat die als honden worden weggejaagd, volgt een illegale arbeider en een verslaafde moeder en bezoekt overvolle vluchtelingenkampen. Terwijl hij door dit niemandsland dwaalt, denkt de oude man na over de zin van zijn bestaan.
 
Bekijk Those Who Feel the Fire Burning hier.

Lost in the Middle

2011. Steven en Abdel, twee Vlaamse twintigers, reizen naar het onrustige Syrië. De ene als onervaren fotojournalist, de andere als strijder tegen Assad. Toch hebben de twee meer met elkaar gemeen dan je zou denken.
 
Bekijk Lost in the Middle hier.

The Invisible City (Kakuma)

Hoe bouw je een thuis op een plek die 'nergens' heet? Kakuma (letterlijk ‘Nergens’) is een Keniaans kamp middenin de woestijn, bestaat al 20 jaar en is intussen uitgegroeid tot een stad van 200.000 inwoners. Regisseur Lieven Corthouts woonde er meer dan 4 en filmde er zijn vrienden.  Onder hen zijn veel kinderen zonder ouders. Tegen alle verwachtingen in, grijpen deze kinderen alle mogelijkheden aan om in het kamp een nieuw leven en een toekomst uit te bouwen. Maar kan Kakuma wel een echte toekomst bieden? Of is het slechts een wachtkamer, waar je enige echte optie de gevaarlijke reis naar Europa is? Corthouts toont tot wat de kinderen van Kakuma in staat zijn en legt tegelijk de ware dynamieken van de hedendaagse vluchtelingenkampen bloot.
 
Bekijk The Invisible City (Kakuma) hier.

69 Minutes of 86 Days

De 3-jarige Lean komt verkleumd en verward aan in Griekenland. Op een strand vol met brokstukken, reddingsvesten, verwarring en gegil baant ze zich een weg op zoek naar een bekend gezicht. Het publiek kijkt 86 dagen mee door haar ogen, en deelt in haar angst en onzekerheid maar ook verwondering en plezier.
 
Bekijk 69 Minutes of 86 Days hier.

Comments

There are no comments yet.

Log in or register to post comments