back button

Sizzling Sounds: 6 films met een sterke soundtrack

Heb je bij het kijken van een film ooit naar adem gehapt tijdens een dramatisch moment? Op het puntje van je stoel gaan zitten bij een boeiende intrige of adrenaline voelen pompen bij een spannende achtervolging? Die cruciale momenten werden begeleid door een meeslepende soundtrack, die je ook na de film nog steeds kippenvel kan doen krijgen. Om dit belangrijk onderdeel van film te eren, zetten we zes films in de kijker waarvan de soundtrack een essentieel deel is van de filmervaring. Deze films zijn dus niet alleen de moeite om naar te kijken maar ook een streling voor het oor. Van rock naar klassiek en rap: voor elk wat wils.

Martin Margiela In His Own Words

“De bijzondere, onverwachte muziek van de Vlaamse band dEUS past overigens naadloos bij de ietwat tegendraadse kunstenaar die Martin Margiela natuurlijk vooral is.” - de Filmkrant. Die tegendraadse Margiela geeft voor het eerst zelf een blik in zijn leven, werk en jeugd. Twintig jaar en 41 collecties lang zorgde Margiela voor oproer en verbazing in de modewereld. Dat alles zonder ooit één woord te wisselen met de pers of ooit zijn gezicht aan het publiek te tonen.  Zijn handen en stem gidsen de kijker van zijn kinderjaren en studies naar het oprichten van zijn modehuis en zijn uiteindelijke plotse vertrek uit de modewereld.

Al in de jaren '90 koos Martin Margiela voor de muziek van dEUS om zijn show te begeleiden. De keuze voor dEUS voor de soundtrack van deze biodocu was dus snel gemaakt. Lees ook het interview in De Morgen met Tom Barman over de samenwerking rond 'Martin Margiela In His Own Words'.

Bekijk de film hier

Meli Melo

Een bonte groep jongeren in de grootstad. Vastgeroest in een dagelijkse sleur van hangen en chillen, praten ze meer over hun toekomst dan dat ze er effectief aan werken. Elk van hen worstelt met een zoektocht naar identiteit, ambities en een plek in deze moderne samenleving.

Wie beter dan Zwangere Guy om het reilen en zeilen van een groepje Brusselse jongeren te voorzien van een dreun van een soundtrack.

Bekijk de film hier

Rabot

Rabot vertelt het verhaal van een sociaal woonblok dat tegen de vlakte moet. Mensen die een uitweg zoeken in hun miserie komen er van het dak springen, zij die nergens anders een woning vonden, kregen er een plaats. We volgen een aantal bewoners tijdens de laatste maanden van hun leven in de woontoren. Een raamvertelling over liefde, eenzaamheid en armoede in het hart van onze Westerse samenleving.

Het noiserockduo Madensuyu, dat bestaat uit drummer Pieterjan Vervondel en pianist-gitarist Stijn De Gezelle, is even Gents als het Rabot zelf. Ze wisten dan ook de perfecte rauw melancholische toon te vinden om de strak gekadreerde beelden te begeleiden. 

Bekijk de film hier

Harry Gruyaert. Photographer

Harry Gruyaert mocht van zijn streng katholieke vader geen fotograaf worden omdat dat zondig zou zijn. Dus besluit Harry om het huis te verlaten en te gaan reizen. Verstikt door zijn grijze, beklemmende achtergrond, ontdekt hij plots een wereld van licht en kleur. Gedreven door een liefde-haatverhouding en de onweerstaanbare drang om fotograaf te worden, groeit Harry Gruyaert uit tot de Europese pionier van de kleurenfotografie.

In deze documentaire over kleur en beeld springt de muziek er toch bovenuit: “Ander belangrijk lichtpunt: de prachtige muziek van Tuur Florizoone [...] Het is een hele prestatie als een ­docu over fotografie zelfs met de ogen dicht de moeite is” - De Standaard. 

Bekijk de film hier

Burn Out One

Een jonge superheld neemt de zware taak op zich om de wereld te redden. Maar eerst moet hij een slechterik vinden. Kan hij de afstand en tijd tussen idee en actie overbruggen, voordat het te laat is? Waar en wanneer zal hij landen?

De soundtrack van Juul Verschraegen en Fenne Kuppens (Whispering Sons) maken deze kortfilm tot een ware beleving. De nerveuze synths en drums en de donkere stem van Fenne laten ons de adrenaline voelen van het hoofdpersonage.

Bekijk de film hier

20.000 Days on Earth

In deze docu volgen we een fictieve dag uit het leven van Cave. De 20.000ste om precies te zijn. Hij duikt in zijn archief, heeft een sessie bij zijn psychotherapeut en ontmoet oude vrienden zoals de acteur Ray Winstone, popster Kylie Minogue en bandleden Blixa Bargeld en Warren Ellis.

“20,000 Days heeft het niet alleen in zich om nieuwe fans te maken, maar ook om iets te zeggen over het gevoel van catharsis dat (samen naar) muziek (luisteren) kan geven. Dat is voor iedereen. En even aan de operateur vragen of hij tijdens dat slotnummer het geluid wat opdraait” - de Filmkrant. Dat de soundtrack van een documentaire over muzikant en icoon Nick Cave een grote hit is, hoeft niet te verbazen.

Bekijk de film hier

Comments

There are no comments yet.

Log in or register to post comments