not available

This content is not available in your region. 

Barber Shop - Pretoria West

Zuid-Afrika kent een woelige geschiedenis van racisme en geweld tegen haar zwarte bevolking. Vandaag, in het Post Mandela tijdperk met de ANC aan de macht worden echter de rollen omgekeerd. Er is sprake van een ‘Black Economic Empowerment’, waar de zwarten bevoordeeld worden op gebied van jobs en huisvesting. De blanke middenklasse brokkelt af en steeds meer mensen vervallen in armoede. Met geweld, overmatig drugs- en alcoholgebruik tot gevolg.
 
Adri (36) is de kapster van Filadelfia Ark, een nederzetting voor gevallen blanken ten Westen van Pretoria. Ze knipt buiten op een stoel voor haar bungalow. Mensen komen bij haar voor haar zachte aanpak en een goed gesprek. Het leven in Filadelfia Ark wordt gedirigeerd door het woord van de Heer en heeft een bijna paradijselijke uitstraling met vijvers, dieren en een open eetplaats. Haar gemeenschap vertelt echter vooral een verhaal van uitsluiting, armoede en angst.
 
Commentaar
 
Barber Shop Zuid-Afrika brengt het verhaal van deze arme blanke middenklasse die zich afsluit van de samenleving en zich vestigt in een streng-religieuze gemeenschappen buiten de steden.