Ons land kent heel wat gerenommeerde fotografen. Deze 5-delige reeks toont hoe zij hun land en zijn inwoners de voorbije decennia in beeld brachten. Via hun oog legt België Scherpgesteld de ziel van ons land bloot en kijken we op een originele manier naar ons dagelijks leven en recente geschiedenis.
Een foto is altijd passé composé. Op het moment dat je afdrukt, behoort het beeld al tot het verleden. Maar het dient voor de toekomst. In deze episode gaan we langs bij fotografen die vanuit dit besef hun camera richten op mens en omgeving.
Door de industrialisering en modernisering hebben we de plek waarin we leven zo naar onze hand gezet, dat er van natuur haast geen sprake meer is. Uitdijende agglomeraties met daartussen kilometers beton en asfalt, die ons naar de schaarse natuur moeten brengen maar ze intussen steeds meer verkloot: ziedaar de ingrediënten voor een blik op het Belgische decor. Het zorgt bij onze ooggetuigen voor pessimisme en somberheid en soms – als een reactie daarop – tot objectiverende afstandelijkheid. En vaak loert de nostalgie uitnodigend om de hoek. Wie met het verleden aan de slag gaat, moet zich wapenen tegen een overdosis romantiek. Maar tegelijk wint elk fotodocument aan waarde met het verstrijken van de jaren.
Met: Walter De Mulder, Gilbert d’Haen, Georges Vercheval, Stephan Vanfleteren en Gert Jochems.
Dalton Distribution / Fonk vzw
A Vesaliusstraat 9C
3000 Leuven (België)
BE0458 500 786
info@dalton.be
/
© DALTON.BE