not available

This content is not available in your region. 

Borgman

In een aangename, propere villawijk in een Nederlandse voorstad woont de welgestelde televisieproducent Richard met zijn gezin en hun Deense au pair Stine. Op een dag staat Borgman voor de deur, een zwerver die vraagt of hij een douche mag nemen. Richard probeert hem vriendelijk af te wimpelen, maar zijn vrouw Marina toont meer gastvrijheid en geeft de zwerver onderdak in het tuinhuis. De mysterieuze vreemdeling leest verhaaltjes voor de kinderen en is hoffelijk tegenover Marina. Maar zonder het te beseffen is samen met Borgman onheil en noodlot de chique villa binnengedrongen...
 
Commentaar:
Creatieve duizendpoot Alex van Warmerdam schreef, regisseerde en acteerde mee in ‘Borgman’, de donkerste film uit zijn oeuvre tot nu toe. Op geheel eigen wijze maakte hij een haast onmogelijke combinatie van een psychologische thriller met een absurdistische ondertoon. Bevreemdend, onheilspellend en volgens sommigen ronduit kwaadaardig vertelt de film een hedendaagse mythe over een boosaardige zwerver. De film, gedragen door een grotendeels Vlaamse cast, had zijn wereldpremière in Cannes waar hij deel uitmaakte van de officiële competitie.
 
Pers:
"Ontmoet Borgman. U zult hem nooit meer vergeten (...) de kracht van deze film, de reden waarom hij als een griezelige vrieskou in de botten blijft hangen, ligt net in het feit dat je nooit echt greep op het hoofdpersonage krijgt." (Humo)
 
"Een met minutieuze precisie gemaakte studie van het kwaad in zijn vele gedaanten. De humor is vilein en op momenten,(...), heerlijk absurd." (Filmtotaal)
 
"De eigenzinnige blik van Alex van Warmerdam maakt van een doorsnee verhaal een fantastisch kroniek. Het enige minpunt van de film is de aftiteling, dit betekent namelijk dat er een eind aan de geweldige vertelling komt." (Cinemagazine)
 
"Een macabere thriller boordevol zwarte humor." (Filmmagie)