not available

This content is not available in your region. 

Cunningham

Bekijk de trailer nu!

Choreograaf Merce Cunningham (1919-2009) zette met zijn baanbrekende choreografieën een stempel op de hedendaagse dans. Een wervelend portret van deze visionair, van zijn begintijd als onsuccesvolle danser in het naoorlogse New York, tot zijn doorbraak als een van de invloedrijke choreografen ter wereld.
 
Commentaar:
Cineaste Alla Kovgan gebruikt een combinatie van hedendaagse opnames van dansuitvoeringen met archiefbeelden van de choreograaf zelf. Het resultaat is een totaalervaring voor alle zintuigen, een adembenemende onderdompeling in de danswereld en het universum van Merce Cunningham. Aangevuld met gesprekken met mensen die dicht bij hem stonden, zoals John Cage, die naast avantgarde muzikant ook Cunninghams levensgezel was. “We do not interpret something. We present something”, zei Cunningham over zijn dans. Iets waar ook Kovgan bijzonder goed in slaagt in haar debuutfilm, die op weergaloze wijze de schoonheid van beweging omzet in betoverend bewegend beeld.
 
Pers:
"Wat telt, is de dans. En die is zinnenstrelend mooi." ★★★★ - De Standaard
 
"Een meeslepende reis doorheen bijna fysiek voelbaar gemaakte choreografieën, die schitteren in kleur en diepte en af en toe baden in een bedwelmend chiaroscuro." ★★★★ - Filmmagie
 
“A knockout.” - Hollywood Reporter
 
“Kovgan’s ode to choreography master Merce Cunningham is sensational in every sense of the word.” - Variety