not available

This content is not available in your region. 

The Salt of the Earth

De voorbije 40 jaar reisde de Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado de wereld rond voor sociale fotoreportages en kwam steevast terug met indringende foto’s die de wereld ontroerden, schokten of verbaasden. Hij fotografeerde de armoede onder indianen en boeren in Zuid-Amerika, de gruwelijke omstandigheden van Braziliaanse arbeiders in goudmijnen en de hongersnood in de Sahel. Hij toont de zwoegende, uitgebuite mens, op de vlucht, in oorlog, uitgehongerd en radeloos. Na de genocide in Rwanda kon hij de ellende voor zijn lens niet meer aan en besloot hij zich toe te leggen op de schoonheid in de wereld: die van de natuur. Voor zijn laatste project richt hij zijn lens op die helft van de aarde waar de natuur nog niet verkracht of vernietigd is door de mens.
 
Commentaar:
Wim Wenders co-regisseerde de film met Salgado’s zoon, Juliano Ribeiro Salgado, die meereisde met zijn vader voor diens Genesis-project. De prachtige kleuren illustreren de hoopvolle boodschap van dit laatste project en staan in schril contrast met het zwart-wit gedeelte van de film, waarin Salgado tegen Wenders vertelt over zijn eerdere werk, waarin vooral het menselijk lijden centraal staat. The Salt of the Earth won op het Filmfestival van Cannes de Special Jury Prize en won de Publieksprijs op het Filmfestival van San Sebastián.
 
Pers:
"Een pakkende, hypnotiserende en superbe documentaire." - Filmmagie
 
"Dit is meer dan een portret van een fotograaf, het is een pleidooi om de wereld niet op te geven." - De Standaard
 
"Alle aspecten van Salgado’s leven worden belicht, waardoor deze docu’s mans tijdloze foto’s nog meer dieptescherpte geeft. Een mooi portret van een man met een missie, en een meesterlijk oog voor het zout van de aarde." - Focus Knack