not available

This content is not available in your region. 

Visages, Villages

De krasse, bijna 90-jarige regisseur Agnès Varda – de heldin van de Nouvelle Vague cinema – ontmoet JR, een dromerige jonge artiest balancerend op het kruispunt tussen fotografie en street art. Het tweetal trekt op avontuur langs de Franse wegen, waarbij Varda bewijst dat ze qua inventiviteit en levenslust nog steeds niet moet onderdoen voor de nieuwe generatie. Een hartverwarmende roadmovie, teder afscheid van een legende én ode aan de onsterfelijkheid van creativiteit.
 
Commentaar:
Agnès Varda is weldra 90 (!) lentes jong en heeft meer dan 50 geregisseerde films op de teller staan. Toch stemt ze meteen in wanneer de jonge JR haar voorstelt samen door het Franse platteland te trekken. Onderweg experimenteert het duo met een nieuw artistiek format. Ze fotograferen de vele kleurrijke figuren die ze lukraak tegenkomen, om deze vervolgens op gigantische posters te afficheren op muren, fabrieken, containers. Zo worden de ‘visages’ een inherent deel van de dorpen die ze doorkruisen. Ondertussen ontstaat er ook een hechte vriendschap tussen het gepassioneerde duo. 
Met Visages Villages neemt Varda tegelijk waardig afscheid van de cinema en geeft ze symbolisch de fakkel (of liever camera) door aan een spirituele opvolger. De documentaire is gelukkig allerminst een zelfgenoegzaam artistiek onderonsje. Het kinderlijk enthousiasme waarmee de kranige hoogbejaarde dame zich op het nieuwe artistiek avontuur stort, werkt ontzettend aanstekelijk, terwijl haar band met de 55 jaar jongere JR hoogst aandoenlijk is. Varda won met de film de l ’Œil d’or voor Beste Documentaire op het filmfestival van Cannes 2017.
 
Pers:
"Roekeloos oprecht. (...) De film maakt zelfs de meest ironische ziel week." - De standaard
 
"Een hommage aan dorpspostbode en dokwerkersvrouw wordt een portret van Frankrijk, de rondreis een zelfportret. " - Focus Knack
 
"Zalig tegengif voor deze cynische tijden, en een mooi afscheid van filmmonument Varda, die haar camera definitief aan de wilgen hangt. " - De Morgen
 
"Waarschijnlijk de liefste film dit jaar " - De Filmkrant