not available

This content is not available in your region. 

De geschiedenis van het varken (in ons)

Bekijk hier de trailer:

Sinds de prehistorie staan varkens dicht bij de mens. Doorheen de eeuwen hebben verhalen, verboden en legendes het varken een beladen betekenis gegeven. Het varken als symbool voor onreinheid, voor het 'beest' in de mens, als bron van voedsel, als twistappel in discussies. Het dier torst hartstocht en verwerping met zich mee. En zegt daarmee heel veel over de mens.

Hoe we doorheen de geschiedenis omgaan met het varken onthult ontzettend veel over ‘de mens’. Filmmaker en verteller Jan Vromman onderneemt een reis die vertrekt vanuit zijn kinderjaren en zijn geboortedorp en die hem doorheen de eeuwen over heel de wereld brengt, van Spanje tot China. Hij bezoekt een labo, een natuurkundig museum, een slachthuis, een bio-boerderij, varkenskwekerijen, een imaginair museum van het varken, een vleesverwerkende fabriek, een jachtgebied. Het intieme vergezelt het universele. Regisseur Jan Vromman werd geboren in Wingene, een dorp met meer varkens dan mensen, dat door een gebrek aan landbouwgebied de focus op veeteelt legde. Hij groeide op tussen de varkens en de dieren zijn hem altijd blijven fascineren. In zijn filosofische documentaire De geschiedenis van het Varken onderzoekt hij de diepe band tussen mens en varken.

PRIJZEN & FESTIVALSELECTIES
Official Selection, DOCVILLE, 2018; Official Selection, Filmer A Tout Prix, Bruxelles, 2017; Official Selection,Visions du Réel, Nyon, 2018; Official Selection, European Film Festival, Palić /Serbia, 2018